مرضیه جهان بخش، شعله امیری، محمدحسین بهادری، حسین مولوی، آذر جمشیدی، دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف : ماهیت پیچیده مشکلات عاطفی کودکان به کارگیری درمانهای جدید را ایجاب میکند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر دلبستگی بر علایم افسردگی دانشآموزان دختر دوره ابتدایی با مشکلات دلبستگی انجام شد. مواد و روشها: این پژوهش یک طرح آزمایشی پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. نمونه هدف ۳۴ نفر بودند که از بین ۳۸۸ نفر از دانشآموزان مقطع دوم و چهارم ابتدایی شهر اصفهان انتخاب شدند که بیشترین نمره را در مشکلات مربوط به دلبستگی و علایم افسردگی به دست آوردند. ارزیابی با استفاده از پرسشنامه مشکلات دلبستگی Randolph (RADQ یا Randolph attachment disorder questionnaire) و فرم سلامت روان کودکان انتاریو انجام شد. مادران در ۱۰جلسه گروهی درمان مبتنی بر دلبستگی شرکت کردند و تأثیر آن بر میزان افسردگی کودکانشان طی دو مرحله پسآزمون و پیگیری سه ماهه بررسی شد. نتایج حاصل از پژوهش با استفاده از نرمافزار SPSS ۱۶ و به کمک آمار توصیفی و استنباطی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: از آن جا که کسب نمره بیشتر در علایم اختلال افسردگی نشان از شدت علایم دارد، ملاحظه میشود که میانگین نمرات افسردگی گروه مداخله در مرحله پسآزمون و پیگیری نسبت به گروه شاهد به میزان معنیداری پایینتر است (۰۵/۰ < P). میزان کاهش علایم افسردگی گزارش شده توسط آزمودنیها در مرحله پسآزمون ۳۸/۰ و در پیگیری سه ماهه ۵۰/۰ بود. نتیجهگیری: درمان مبتنی بر دلبستگی در کاهش علایم افسردگی دختران دارای مشکلات دلبستگی مؤثر بود و پایبندی مادران به تداوم روشهای درمانی باعث بهبودی بیشتر در مرحله پسآزمون شد. واژههای کلیدی: درمان مبتنی بر دلبستگی، افسردگی، مشکلات دلبستگی، سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی ناایمن.
علیرضا جمشیدی، مسعود اسدی، سهیلا اسدیان، دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:مصرف مواد مخدر یک مشکل بسیار جدی برای سلامت عمومی به حساب میآید. در زمینهی مصرف مواد، عوامل مختلف خانوادگی، اجتماعی، روانشناختی و زیستشناختی درگیر هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عوامل خطر ساز و محافظت کننده خانوادگی با مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان انجام اجرا شد.
مواد و روشها: روش پژوهش همبستگی بود. جامعهی آماری این پژوهش همهی دانش آموزان استان بوشهر در سال تحصیلی ۹۱-۱۳۹۰ بودند که از میان آنها ۱۰۰۶ دانشآموز (۴۱۴ دختر و ۵۹۲ پسر) به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی انتخاب شدند و به وسیلهی پرسشنامهی عوامل خطرساز و حفاظت کننده مصرف مواد محمدخانی مورد آزمون قرار گرفتند. دادهها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تحلیل نشان داد که بین عوامل خانوادگی (تعارضات خانوادگی، عدم نظارت بر رفتار فرزندان و نگرش مثبت والدین به مصرف مواد) و مصرف مواد رابطه مثبت ومعنادار وجود دارد (۰۵/۰>p). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که تعارضات خانوادگی نمیتواند در مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان را پیش بینی نماید (۰۵/۰<p). عدم نظارت والدین بر نوجوانان به همراه نگرش والدین توانست مصرف مواد مخدر توانست مصرف کدئین را پیش بینی نماید (۰۰۱/۰>p) و نگرش مثبت والدین به مصرف مواد مخدر توانست مصرف حشیش، گراس، کراک، شیشه، قرص اکس، ریتالین، ترامادول و مواد نیروزا را تبیین کنند.
نتیجهگیری: از نتایج پژوهش حاضر میتوان در مداخلات خانواده محور مربوط به پیشگیری و درمان مصرف مواد مخدر نوجوانان با تأکید بر نظارت والدین و نگرش والدین بر مصرف مواد مخدر استفاده کرد.
خانم مرضیه جمشیدی، دکتر پروین احتشام زاده، دکتر مرضیه طالب زاده، دکتر رضا پاشا، دکتر ساسان باوی، دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: خودکشی یک پیامد اجتماعی پیچیده است و در بین دانشآموزان دختر یک مشکل رو به افزایش است. برای پیشگیری از اقدام به خودکشی مهارتها و مداخلات فروانی ارائه شدهاست. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هولوگرافیک بر کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانشآموزان دختر اقدام کننده به خودکشی انجام شد. مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع شبهآزمایشی با پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اصفهان در سال ۱۴۰۲ دارای سابقه خودکشی در دو سال گذشته بود. از بین آنها تعداد ۳۰ نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی و با روش قرعهکشی در دو گروه آزمایش و کنترل (۱۵ نفر در گروه آزمایش و ۱۵ نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش درمان هولوگرافیک (۹ جلسه) و هر هفته یک جلسه و به مدت ۹۰ دقیقه دریافت نمودند و گروه کنترل در این مدت مداخلهای دریافت نکردند. پرسشنامههای پژوهش شامل پرسشنامه کنجکاوی اجتماعی تود و همکاران (۲۰۱۸) و مقیاس سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (۲۰۰۶) بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس تک متغیری با نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که درمان هولوگرافیک در افزایش کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی در مرحله پسآزمون مؤثر بود (۰۰۱/۰p<). نتیجهگیری: یافتههــای پژوهــش حاضــر میتوانــد در انتخــاب و طراحـی مناسـبترین رویکـرد درمانـی در کاهش افکار خودکشی دانشآموزان دختر دارای پریشانی روانشناختی مورداستفاده قـرار گیرنـد.