علی صدر، محسن دوستکام، حسین شاره، مصطفی بُلقان آبادی، دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف:توجه به درمانهای نوین در جهت کاهش مشکلات افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر اهمیت فراوانی دارد. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی بارلو و درمان نظم جویی هیجان منین و فراسکو بر علائم اختلال اضطراب فراگیر بود. مواد و روشها:بدین منظور چهار نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر که نشانههای کامل این اختلال را بر اساس ارزیابی چندبعدی (پرسشنامه اضطراب فراگیرو مصاحبه بالینی) داشتند، با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. این پژوهش به شیوه گزارش مورد به انجام رسید. پروتکل درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان در دو مرحله خط پایه، مداخله ۱۵ و ۱۶ جلسهای و پیگیری دوماهه اجرا گردید و آزمودنیها به پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر، مقیاس بهبودی کلی بالینی، مقیاس رضایتمندی مراجع و پرسشنامه اتحاد درمانی پاسخ دادند. دادهها به روش ترسیم دیداری، شاخص اندازه اثر و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. یافتهها:نتایج نشان داد که هر دو درمان بر هدفهای درمان تأثیر دارند. بااینحال درمان فراتشخیصی کارایی بیشتری در بهبود علائم اضطراب فراگیر در مقایسه با درمان نظم جویی هیجان نشان داد. نتیجهگیری:درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان بر کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر مؤثر هستند و اثربخشی درمان فراتشخیصی بیشتر از درمان نظم جویی هیجان است.
داود ساده، کامبیز حیدرزاده، دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: اهمیت بررسی رفتار مصرفکنندگان با توجه به سابقه پژوهشهای صورت گرفته، ضرورت بالای آن را اثبات میکند. با توجه به اینکه مدلهای رفتار مصرفکننده از دو بعد داخلی و خارجی تشکیل شده و بررسی عوامل فقط از طریق روشهای خودگزارشگری و حتی مشاهده، کفایت و دقت لازم را به دنبال نداشته است، استفاده از روشهای علوم اعصاب میتواند در جمعآوری دادههای باکفایت به پژوهشگران کمک کند. دادههای بصری در قالب اطلاعات بیومتریک میتواند کلیه ابعاد مصرفکننده را در اختیار پژوهشگر قرار دهد، عدم توانمندی بیان شفاهی، عدم تمایل به بیان و بررسی ناخودآگاه موانعی در تحلیل رفتار مصرفکنندگان میباشند که در تمام ابعاد، تحلیل رفتار بصری به کمک پژوهشگران آمده است. این پژوهش مروری– اکتشافی بوده، که منابع بدون در نظر گرفتن بازه تاریخی از طریق گوگل اسکولار شناسایی و بر مبنای میزان استناد و ضریب تأثیر انتخاب گردیدهاند. نتیجهگیری: رویکرد رفتار بصری مصرفکننده با توجه به قدرت الگوبرداری و امکان مدلسازی رفتار با دادههای بیومتریکی تمام کاستیهای روشهای سنتی را پوشش داده است، خودانگاره مصرفکننده به لطف دادههای بصری برای پژوهشگران علوم رفتاری شفافتر شده است، فرهنگسازی، فرهنگپذیری و انطباق فرهنگی در ارتباطات، تفکیک رفتار بصری جنسیتی و گروه سنی، سیستمهای بصری- انگیزشی، پاسخهای بصری هیجان، رفتار بصری منطبق با شخصیت، الگوهای بصری یادگیری، تأثیرگذاری بصری بر روی حافظه، ادراکسازی بصری و درنهایت تغییر نگرش با دستکاری محرک، نتیجه CVB برای تحلیل رفتار مصرفکننده میباشد، که تا به امروز به جهت نداشتن یکپارچگی با توجه به تعدد مدلهای توسعه دادهشده، نتوانسته در حل مسئله و تصمیمگیری مصرفکنندگان به شکل جامع کمک نماید.
خانم نوشین منصوری، دکتر مصطفی بُلقان آبادی، دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۴ )
چکیده
اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) به عنوان یک چالش مهم سلامت روان، به ویژه در بین دانش آموزان، با نرخ شیوع ۷٪ تا ۳۳٪ در سراسر جهان شناخته شده است. با ترس شدید از تعاملات اجتماعی به دلیل نگرانی در مورد ارزیابی منفی مشخص می شود. اگر SAD درمان نشود، می تواند به شدت بر عملکرد تحصیلی، پیشرفت شغلی و روابط اجتماعی تأثیر بگذارد. مطالعات مختلف اثرات نامطلوب آن را بر کیفیت زندگی، که شامل رفاه جسمی، عاطفی و اجتماعی میشود، نشان میدهند. این اختلال در زمینه های اجتماعی مختلف مانند سخنرانی در جمع، تعامل با غریبه ها و موقعیت های مبتنی بر عملکرد ظاهر می شود. تحقیقات نشان می دهد که SAD هم تحت تأثیر استعداد ژنتیکی و هم عوامل محیطی، از جمله تجربیات دوران کودکی و شرایط اجتماعی است. با توجه به تأثیر گسترده آن، تشخیص زودهنگام و راهبردهای مداخله، از جمله درمان شناختی- رفتاری و درمان های دارویی، در کاهش اثرات آن و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا ضروری است.