زمینه و هدف: بیماری افراد مبتلا به سرطان یکی از عوامل عمده پریشانی مراقبان آنها است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف مدلیابی رابطه بین فرایندهای نگرانی با نشانههای افسردگی و بیخوابی مراقبان افراد مبتلا به سرطان انجام گردید.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مراقبان افراد مبتلا به سرطان شهر مشهد بود. از بین مراقبان افراد مبتلا به سرطان مراجعهکننده به بیمارستان ۲۰۰ نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل شاخص شدت بیخوابی، مقیاس تحملناپذیری بلاتکلیفی و پرسشنامههای افسردگی بک، اجتناب شناختی، فراشناخت و همچنین پذیرش و عمل بود. برای تحلیل دادهها از روشهای همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین فرایندهای نگرانی ازجمله تحملناپذیری بلاتکلیفی، اجتناب تجربهای و نگرانی درباره نگرانی (فرانگرانی) با نشانههای افسردگی و بیخوابی مراقبان بیماران مبتلا به سرطان رابطه وجود دارد، اما رابطهای بین اجتناب شناختی با افسردگی و بیخوابی مراقبان وجود ندارد. تحملناپذیری بلاتکلیفی، اجتناب تجربهای و فرانگرانی پیشبینی کننده افسردگی بودند، در مقابل تحملناپذیری بلاتکلیفی پیشبینی کننده بیخوابی بود. مدل اصلاحشده مربوط به پیشبینی نشانههای افسردگی و بیخوابی مراقبان افراد مبتلا به سرطان بر اساس فرایندهای نگرانی از برازش مطلوبی برخوردار بود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش از نقش فرایندهای نگرانی در پیشبینی نشانههای افسردگی و بیخوابی مراقبان افراد مبتلا به سرطان حمایت میکند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |