زمینه و هدف: این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر تکانشگری و علائم خلقی زنان مبتلابه اختلال دوقطبی نوع یک و دو اجرا شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر مطالعهای نیمه تجربی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود که بر روی 30 بیمار مبتلابه اختلال دوقطبی مراجعهکننده به بیمارستان فارابی شهر اصفهان در سال 1395 انجام شد. نمونهها با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنیها در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و سه ماه بعد به پرسشنامههای تکانشگری بارت، همیلتون و مقیاس مانیای یانگ پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 14 جلسه 90 دقیقهای علاوه بر دارودرمانی، طرحواره درمانی هیجانی به شیوه گروهی را دریافت نمودند درحالیکه گروه کنترل هیچ درمان شناختی دریافت نکردند. دادهها با استفاده روشهای آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره و با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی بر ابعاد تکانشگری و علائم خلقی افسردگی و مانیا در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی تأثیر آماری معناداری داشت (05/0p≤) و این اثربخشی در پیگیری سه ماه بعد نیز همچنان پایداری خود را در گروه مداخله حفظ کرد.
نتیجهگیری: بهکارگیری طرحواره درمانی هیجانی در کنار دارودرمانی میتواند مداخلهای مؤثر برای درمان علائم خلقی و تکانشگری بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |