NeJat A, Rafezi Z, Hossseinsabet F. Predicting Obsessive-Compulsive Disorder based on Mindfulness, Cognitive Emotion Regulation Strategies, and Coping Strategies. RBS 2020; 18 (2) :249-259
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-743-fa.html
نجات علی، رافضی زهره، حسین ثابت فریده. پیشبینی علائم اختلال وسواسی- جبری بر اساس مؤلفههای ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای مقابلهای. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۳۹۹; ۱۸ (۲) :۲۴۹-۲۵۹
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۷۴۳-fa.html
۱- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
۲- استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی،تهران، ایران. ، rafezi.zohreh13@gmail.com
۳- استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی،تهران، ایران.
چکیده: (۴۰۶۷ مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال وسواسی-جبری، یکی از اختلالات ناتوانکننده و شایع در نوجوانان است. عوامل زیادی در ایجاد و تداوم این اختلال نقش دارد که اخیراً سازههای شناختی توجه زیادی به خود جلب کرده است. ازاینرو پژوهش حاضر با هدف پیشبینی علائم اختلال وسواسی-جبری بر اساس مؤلفههای ذهنآگاهی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای مقابلهای انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه دوره اول شهر تبریز در سال تحصیلی 1398-1397 بود. درنهایت دادههای 357 نفر (200 دختر و 157 پسر) که بهعنوان نمونه پژوهش با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخابشده بودند، تحلیل شد. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه بازنگری شده وسواسی-اجباری (OCI-R، فوا و همکاران، 2002)، پرسشنامه مهارتهای ذهنآگاهی کنتاکی (KIMS)، فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (CERQ-P-short) و مقیاس راهبردهای مقابلهای اندلر و پارکر (CISS) استفاده شد. دادههای جمعآوریشده با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گامبهگام تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که خودسرزنشی از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (01/0>P و 159/0=r) و مقابله اجتنابمدار از راهبردهای مقابلهای (01/0>P و 058/0=r) با علائم اختلال وسواسی-جبری رابطهی مثبت و معنیداری دارند. همچنین پذیرش بدون قضاوت (01/0>P و 151/0-= r) و توصیف کردن (01/0>P و 103/0-=r) از مؤلفههای ذهنآگاهی و مقابله مسئلهمدار (01/0>P و 073/0-=r) از راهبردهای مقابلهای با علائم اختلال وسواسی-جبری رابطهی منفی و معنیدار دارند که درنهایت، متغیرهای خودسرزنشی و پذیرش بدون قضاوت توانستند در دو گام 9/ 3 درصد از واریانس علائم اختلال وسواسی-جبری را تبیین کنند.
نتیجهگیری: با در نظر گرفتن این نتایج، به نظر میرسد برای پیشگیری نوجوانان به اختلال وسواسی-جبری، توجه به متغیرهای خودسرزنشگری و پذیرش بدون قضاوت بسیار ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/3/31 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1399/6/31