پشت مشهدي م, احمد آبادي ز, پناغي ل, زاده محمدي ع, رفيعي ح. The role of school in tendency to cigarette, alcohol and drug abuse in high school students in Tehran. RBS 2010; 8 (1)
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-167-fa.html
پشت مشهدی مرجان، احمد آبادی زهره، پناغی لیلی، زاده محمدی علی، رفیعی حسن. نقش مدرسه در گرایش به سوء مصرف سیگار، الکل و مواد در نوجوانان دبیرستانی شهر تهران. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۳۸۹; ۸ (۱)
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۱۶۷-fa.html
۱- دانشجوی دکتری روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران
۲- متخصص پزشکی اجتماعی، استادیار پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
۳- روانشناس، استادیار پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
۴- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد، تهران
چکیده: (۳۱۲۴ مشاهده)
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4 زمینه و هدف : مدرسه به عنوان محلی است که نوجوانان مدت زیادی از روز خود را در آن میگذرانند. در صورت شناخت ابعاد تأثیرگذار آن بر دانشآموزان میتوان از مدرسه برای برنامهریزی در زمینه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی استفاده کرد. بر این اساس این مطالعه عوامل مرتبط با مدرسه را که در گرایش به سیگار، الکل و مواد نقش دارد، مورد بررسی قرار داده است. مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی (توصیفیـ تحلیلی)، 3530 نفر دانشآموز دختر و پسر از تمام رشتهها و پایههای تحصیلی در 168 دبیرستان با روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند و پرسشنامه ارتباط با مدرسه ( SCQ یا School Connection Questionnaire ) و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی ( IARS یا Iranian Adolescents Risktaking Survey ) را تکمیل کردند. ارتباط گرایش به سیگار، الکل و مواد با 4 بعد ارتباط با مدرسه شامل تعلق، تعهد، التزام به مدرسه و ارتباط با همسالان با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: التزام و تعهد به قوانین مدرسه سهم بیشتری از تعلق و ارتباط با همسالان داشت. جنس، درآمد خانواده، زنده بودن پدر، ازدواج مجدد والدین و زندگی با هر دو والد در کنار داشتن واحد افتاده در ترم قبل، از دیگر متغیرهای پیشبین گرایش به سوء مصرف بود. نتیجهگیری: مدرسه و جنبههای مختلف آن، تأثیر یکسانی بر گرایشهای خطرپذیری دانشآموزان نداشت. ارتباط با همسالان در مدرسه بر خلاف دو بعد دیگر التزام و تعهد، تأثیری مثبت بر گرایش به سوء مصرف داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1389/1/26