جعفري م, شهيدي ش, عابدين ع. Comparing the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy and Trans-theoretical Model on improving abstinence self-efficacy in substance dependent adolescents. RBS 2009; 7 (1)
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-146-fa.html
جعفری مصطفی، شهیدی شهریار، عابدین علیرضا. مقایسه اثر بخشی درمانهای فرانظری و شناختی- رفتاری بر بهبود خودکارآمدی پرهیز در نوجوانان پسر وابسته به مواد. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۳۸۸; ۷ (۱)
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۱۴۶-fa.html
چکیده: (۲۴۱۴ مشاهده)
زمینه و هدف : تعیین اثر بخشی درمانهای روان شناختی بر پرهیز از مواد با در نظر گرفتن متغیرهای مهمی همچون باورهای خودکارآمدی افراد معتاد که 69/0 درصد واریانس مصرف ماری جوانا و 50/0 درصد واریانس مصرف الکل را پیش بینی میکند، بسیار مفید و روشنگر خواهد بود. مواد و روشها: این مطالعه که به روش آزمایشی طراحی شد با هدف مقایسه اثر بخشی دو مدل درمانی بر بهبود خودکارآمدی در پرهیز از مواد انجام گرفت. نمونه از میان نوجوانان مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهر تهران برای ترک اعتیاد بعد از غربالگری اولیه با استفاده از مقیاس سنجش تغییر دانشگاه رودآیلند ((URICA جهت تعیین مرحله تغییر (انگیزه) آزمودنیها به تعداد 45 نفر نوجوان معتاد خود معرّف، که رضایت خود را جهت شرکت در دوره گروه درمانی اعلام نمودند، انتخاب و با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی پرهیز مواد (DASES)، به طور تصادفی در گروههای آزمایشی (مداخله شناختی- رفتاری، مداخله فرانظری) و گروه شاهد جایگزین شدند. ارزیابی مجدد نیز بلافاصله بعد از درمان و دو ماه پیگیری به عمل آمد. دادههای به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره جهت مقایسه میانگینهای سه گروه در سه موقعیت، مورد تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج به روشنی بیانگر اثر بخشی هر دو مدل درمانی بر افزایش خودکارآمدی پرهیز از مواد نوجوانان بود. همچنین نتایج مقایسهای بیانگر اثر بخشی بیشتر و پایدارتر مدل فرانظری نسبت به مدل شناختی- رفتاری هم در پس آزمون و هم پیگیری دو ماهه بر خودکارآمدی اختصاصی پرهیز بود. نتیجهگیری: یافتههای پژوهش اهمیت فرایند تغییر را مشخص کرد و نشان داد که چگونه درمان منطبق با مراحل تغییر میتواند برای ایجاد تغییر مثبت و مناسب در نوجوانان معتاد، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین اهمیت تأکید بر نقش خود مراجعین و احساس خودکارآمدی آنها در فرایند تغییر و ترک اعتیاد روشن شد. واژههای کلیدی: درمان فرانظری، درمان شناختی- رفتاری، خودکارآمدی پرهیز از مواد، نوجوانان معتاد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1388/4/24