Hashemi M, Forozandeh E, Heiaeropur M. Comparison of the Effectiveness of Autobiographical Memory Specificity Training and Acceptance and Commitment Therapy to the Emotional Distress of Diabetic Patients with Depression. RBS 2023; 20 (4) :660-670
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1427-fa.html
هاشمی مسعود، فروزنده الهام، حیدرپور مریم. مقایسه اثربخشی آموزش اختصاصیسازی حافظه سرگذشتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی هیجانی بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۴۰۱; ۲۰ (۴) :۶۶۰-۶۷۰
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۱۴۲۷-fa.html
۱- گروه روانشناسی، واحد نایین، دانشگاه آزاد اسلامی، نایین، ایران.
۲- گروه روانشناسی، واحد نایین، دانشگاه آزاد اسلامی، نایین، ایران. ، Elham_for@yahoo.com
۳- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (۱۱۷۸ مشاهده)
زمینه و هدف: از مشکلات شایع در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارای علائم افسردگی پریشانی هیجانی است که سبب به وجود آمدن پیامدهای منفی متعددی برای این افراد میشود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش اختصاصیسازی حافظه سرگذشتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی هیجانی بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون و دوره پیگیری سه ماه بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارای افسردگی مراجعهکننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در ششماهه اول سال 1400 بود. نمونه نهایی پژوهش شامل 50 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارای افسردگی بود که بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در گروههای آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس گروههای آزمایش آموزش اختصاصیسازی حافظه سرگذشتی (8 جلسه 90 دقیقهای) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (7 جلسه 90 دقیقهای) به شکل جداگانه را طی دو ماه دریافت نمودند. گروه گواه مداخلات را دریافت نکرده و در انتظار دریافت این مداخلات بودند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه پریشانی هیجانی بود. تجزیهوتحلیل دادهها توسط نرمافزار (SPSS-23) و با تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش اختصاصیسازی حافظه سرگذشتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی هیجانی بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی تأثیر معناداری دارد (001/0>p). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بیانگر آن بود که بین میزان اثربخشی دو درمان بر پریشانی هیجانی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0≤p).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حکایت از آن داشت که درمانگران میتوان از پروتکل اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش پریشانی هیجانی بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/10/16 | پذیرش: 1401/12/16 | انتشار: 1401/12/16