نوروزیان کبری، پیاده کوهسار ابوالقاسم. پیشبینی اضطراب مرگ بر اساس ویژگیهای شخصیتی و خداپنداره در بیماران مبتلا به کووید-۱۹. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۴۰۱; ۲۰ (۲) :۲۰۴-۲۱۹
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۱۳۷۷-fa.html
۱- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.
۲- استادیار، گروه معارف اسلامی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران. ، a.koohsar@yahoo.com
چکیده: (۱۳۳۵ مشاهده)
زمینه و هدف: پاندمی کووید-19 و تأثیراتی که بر سلامت جسمانی و روانی افراد داشته است باعث افزایش نگرانی و ایجاد اضطراب مرگ در بسیاری از آنان شده است. تجربه نشان داده است که نگرش افراد به این بیماری، مقابله با آن و میزان تأثیرپذیری از آن بر اساس تعدادی از عوامل و ویژگیها متفاوت است. پژوهش حاضر باهدف بررسی پیشبینی اضطراب مرگ براساس ویژگیهای شخصیتی و خداپنداره در بیماران مبتلا به کووید-19 صورت گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به کووید-19 که به بیمارستانهای مسیح دانشوری، لواسانی و فیروزآبادی در اسفندماه 1400 تا اردیبهشت 1401 مراجعه کرده تشکیل دادند و از این تعداد 205 نفر بهصورت نمونهگیری در دسترس با استناد به جدول مورگان انتخاب شدند که بهصورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. اطلاعات موردنیاز از طریق مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نئو (1985) و خداپنداره لارنس (1997)، جمعآوری گردید. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرمافزار SPSS ویراست 26 استفاده شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که بین ویژگیهای شخصیتی (64/0-) و خداپنداره (59/0-) با اضطراب مرگ رابطه وجود دارد (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد که در مؤلفههای ویژگیهای شخصیتی روانرجورخویی رابطه مثبت و معناداری با اضطراب مرگ دارد و برونگرایی، انعطافپذیری، توافقپذیری و مسئولیتپذیری و همچنین در مؤلفههای خداپنداره؛ تأثیرپذیری، پذیرش، چالش و خیرخواهی، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. (05/0>p).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که ویژگیهای شخصیتی بهعنوان یک متغیر در کاهش اضطراب مرگ بیماران کرونایی میتواند تأثیرگذار باشد، همچنین استفاده از خداپنداره مثبت در برابر فشار روانی باعث سازگاری بهتر وی با شرایط میگردد و میتواند در سپری کردن طول درمان آن مفید واقع شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/2/20 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/6/10